Maskers

Karakterstructuren

 

Ken je mij? Wie ben ik dan?

Wij hebben allemaal onze maskers, maskers die zijn ontstaan vanuit een overlevingsstrategie en als reactie op iets waar we vroeger ooit zo van geschrokken zijn. Een masker is een dominant aanwezige karakterstructuur en verbergt onze wezenlijke behoefte. Hiermee is het ook een ingang naar onze pijnlijke plek en heling. Een masker is zichtbaar via ons gedrag, onze houding, ons lichaam, onze energie. We hebben zelf vaak niet door dat we een masker hebben, we nemen vaak het masker aan als identiteit. Terwijl achter het masker onze werkelijke identiteit schuil gaat en het masker verbergt deze waardoor we ons authentieke leven niet leiden.

De maskers zijn dus gekoppeld aan een bepaald thema, zoals hechting, autonomie en verbinding en hebben kwaliteiten en valkuilen.

De meeste mensen hebben veel, of alle structuren. Als iemand één of twee (zeer) dominante karakterstructuren heeft kan het gevolg zijn dat bepaald gedrag dominant aanwezig is en daarmee in de weg zit.

Via therapie, coaching, familieopstellingen kunnen maskers zichtbaar worden gemaakt voor je en krijg je inzicht in de reactie of bescherming die je hebt voor de krassen die je hebt opgelopen.

Achter het masker zitten kwaliteiten verborgen en als je meer inzicht hebt in welke masker(s) je dominant hebt krijg je ook meer toegang tot deze kwaliteiten.

 De schizoïde karakterstructuur

 Als kleine baby is dit masker ontstaan door te weinig verbinding met de moeder. Dit kan zijn door vroeggeboorte, postnatale depressie of een (emotioneel) afwezige moeder. Het gaat om basale hechting.

Mensen met dit masker kunnen “vertrekken” oftewel dissociëren. Ze verdwijnen in een droomwereld als iemand te dicht bij komt. Ze voelen dan weinig verbinding met hun lijf en zijn liever toeschouwer dan deelnemer. Ze hebben leren om te gaan met in hun lijf komen.

De orale karakterstructuur

Mensen met het orale masker hebben vroeg in hun leven een tekort gekend in bijvoorbeeld nabijheid, eten en/of drinken. Ze voelen zich leeg en blijven zoeken naar vervulling. Hoe hard zit dit ook probeer er blijft een gevoel van leegte. Mensen met dit masker zijn ogenschijnlijk behulpzaam en vriendelijk. Toch voel je ergens een claim, dat je moet terugbetalen. Het voelt paradoxaal, geven én nemen. Ze hebben te leren om te gaan met het tekort.

 

De symbiotische karakterstructuur

Mensen met het symbiotische masker hebben als kind weinig bewegingsruimte gehad. Ouders waren erg zorgzaam waardoor de eigen autonomie onvoldoende ontwikkeld is. Mensen met het symbiotische masker zijn vaak lief en zorgzaam voor anderen. Ze vervloeien met de ander en cijferen zichzelf weg. Ruzie vinden ze spannend en gaan ze liever uit de weg. Ze hebben te leren grenzen te voelen en aan te geven en daarmee de eigen “ik” te ontwikkelen.

 

De psychopathische karakterstructuur

Mensen met het psychopathische masker hebben vroeg geleerd dat ze niet op hun ouders kunnen vertrouwen. Hun ouders waren niet “beschikbaar” waardoor ze wat (te) vroeg op eigen benen moesten staan. Wantrouwen is de kern van dit masker.

Mensen met dit masker willen kwetsbaarheid vermijden, hebben nooit hulp nodig en zijn doelgericht. Ze hebben te leren dat ze om hulp mogen vragen, dat ze ook kwetsbaar mogen zijn en een innerlijk kind hebben.

 

De masochistische karakterstructuur

Mensen met het masochistische masker hebben een geschiedenis van groot leiden. Bijvoorbeeld dat een familielid beschadigd is door oorlog, depressie of misbruik. Er was veel zwaarte in het systeem. Ze voelen zich schuldig om gelukkig te zijn.

Mensen met dit masker zijn geïnteresseerd en prettig om mee te praten. Je krijgt alleen lastig diep contact met ze en zijn soms wat zwaar op de hand. Mensen met dit masker hebben te leren dat ze niet altijd voor de ander hoeven te zorgen. Ze mogen zelf ook vragen en mogen het licht in het leven toelaten.

 

De rigide karakterstructuur

Mensen met het rigide masker hebben thuis ervaren dat er veel druk lag op presteren en lief/braaf zijn. Het was duidelijk welk gedrag beloond of bestraft werd. Mensen met het rigide masker zijn vaak perfectionisten en zijn te herkennen aan een verzorgd uiterlijk. Ze zijn vaak wel sociaal en zorgzaam alleen komen ze wat arrogant over. Vaak vanuit verlegenheid of onzekerheid. Mensen met dit masker hebben te leren het contact aan te gaan en dat imperfectie mag. Fouten maken is helemaal ok.

 

 

Contact

Praktijk De Verademing - Helma Senden
Amersfoort - Utrecht
tel: +31-6-31698868
e-mail: info@praktijkdeverademing.nl
website: www.praktijkdeverademing.nl

Neem contact op